skip to Main Content

Τάσος Ιορδανίδης

Ηθοποιός – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θεάτρου Άνεσις

ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Όταν αποφοιτούσα από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2005, ήξερα πως μόλις έμπαινα “με το δεξί” σ έναν κόσμο που από παιδί λάτρευα, το χώρο του θεάτρου. Οι σπουδές μου στην κορυφαία δραματική σχολή του τόπου μας, παράλληλα με εκείνες στη Φιλοσοφική Σχολή, ένοιωθα πως με είχαν οπλίσει με γνώση, τεχνική, αλλά και θάρρος. Αυτό το τελευταίο, δεν ήταν άμοιρο της απόφασής μου να φτιάξω σύντομα ένα δικό μου χώρο, μόλις επτά χρόνια μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην υποκριτική τέχνη.

Έτσι, εδώ και πέντε χρόνια, στο Άνεσις, ένα κεντρικό θέατρο, μαζί με τους συνεργάτες μου, επιχειρούμε να πετύχουμε να δίνουμε σ ένα πλατύ κοινό, μόνο  ενδιαφέροντα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Το Άνεσις έγινε για εμάς ένα μόνιμο στέκι της πολιτιστικής μας έκφρασης. Και είμαι ιδιαίτερα τυχερός που αυτά τα πέντε πρώτα χρόνια της δικής μου προσπάθειας, αλλά και των συνεργατών μου, συνδυάζονται με δύο σπουδαίες –όπως πιστεύω–προσωπικότητες τους διεθνούς θεατρικού γίγνεσθαι, το Γιώργο Μιχαλακόπουλο και το Λεβάν Τσουλάτζε.

Φέτος, μετά από σπουδαίες επιτυχίες, επιτυχίες που τις επισφράγισε το ίδιο το κοινό, ανεβάζουμε δύο αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον “Αμλετ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ  και το “Θείο Βάνια” του Αντον Τσέχωφ. Και σε αυτές τις δύο παραγωγές στο ανανεωμένο Άνεσις και αυτή τη χρονιά, “πρωταγωνιστής” θα είστε εσείς… το κοινό.

Τάσος Ιορδανίδης

Ο Τάσος Ιορδανίδης,  γεννήθηκε στις 28 Μαΐου του 1982 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου (2002-2005) παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Γαλλικής φιλολογίας.

Συλλέκτης εμπειριών, κατέχει ήδη στη συλλογή του και τη θεατρική πορεία του, παραστάσεις όπως:

  • «Ο Τζόνι Πήρε τ’ Όπλο του» (Τζόνι) του Ντάλτον Τράμποου στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Ζωής Ζάννα,
  • «Ο Συλλέκτης» (Φρέντερικ) του Μάρκ Χίλι στο θέατρο Αργώ σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου,
  • «Το Δάσος» (Νικ) του Ντέϊβιντ Μάμετ στο Νέο Ελληνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη,
  • «Βρώμικες Ιστορίες σε Γα Μείζονα» (Μπιλ) του Μπάρι Κηφ στο Θέατρο «Κάτω από τη γέφυρα» σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή,
  • «Συλλέκτης» (Φρέντερικ) –βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζόν Φόουλς– στο Νέο Ελληνικό θέατρο σε διασκευή  και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη.
  • «Επικίνδυνες σχέσεις» (Βαλμόν) –βασισμένο στο μυθιστότημα του Σοντερλώ ντε Λακλό–  στη Β΄σκηνή του θεάτρου Αλμα (όπου είχε και την καλλιτεχνική ευθύνη για λίγα χρόνια) σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη
  • «Ιδιωτικές Ζωές» (Έλιοτ) του Νόελ Κάουαρντ σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Χαρακτηριστικό, αυτών των πρώτων του εμφανίσεων στο θέατρο, είναι ότι οι «Επικίνδυνες σχέσεις» ανέβηκαν δύο συνεχείς θεατρικές περιόδους (2009-11), ενώ οι «Ιδιωτικές Ζωές» ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη –στο θέατρο Αυλαία– σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ξεχωρίζοντας μάλιστα σε μια σεζόν πολλών θεατρικών σχημάτων.

Έχει επίσης συμμετάσχει στις παραστάσεις «Ορέστεια» του Αισχύλου στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Στο σινεμά έχει συμμετάσχει στην ταινία «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ενώ στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει επιλεκτικά σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως τα: «Γιούγκερμαν» (Αντ1), Λίτσα.com(Ant1), «Ηρωΐδες» (Mega) κ.ά.

Όμως αυτονόητα, σπουδαία για κείνον στιγμή, ήταν η δημιουργία του δικού του θεατρικού φορέα το 2012, του Ανεσις και  η θεατρική του συνάντηση με το σπουδαίο Γιώργο Μιχαλακόπουλο, στο ιστορικό πλέον «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του Τζεφ Μπάρον. Οι δύο τους δημιούργησαν ένα έξοχο δίδυμο, που μέσα σε δύο συνεχείς θεατρικές περιόδους (2012-14), κοινό και κριτικοί κυριολεκτικά “αγκάλιασαν”. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος πήρε το Α’ βραβείο ανδρικού ρόλου στο θεατρικά βραβεία κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα», ενώ η παράσταση ήταν υποψήφια στις κατηγορίες «Καλύτερη παράσταση» και «Καλύτερη σκηνοθεσία» (Γιώργος Μιχαλακόπουλος). Ο Ιορδανίδης για την ερμηνεία του νεαρού ομοφυλόφιλου Ρός Γκάρντινερ, ήταν υποψήφιος για βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στα Gay Theatre Awards.

Το καλοκαίρι του 2013, με δική του πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τις εταιρίες «TEATRO» και «Ελληνική Θεαμάτων», επαναλειτούργησε μετά από 8 χρόνια το θερινό θέατρο Λαμπέτη, με τη σατυρική κωμωδία του Μπάρρυ Κιφ «Ωχ! Τι κόσμος γιαγιά», σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα. Η επιτυχία της παράστασης σηματοδότησε ουσιαστικά την επαναφορά της συνθήκης της θερινής θεατρικής περιόδου στην Αθήνα, ενώ το επόμενο καλοκαίρι (2014) ο Τάσος Ιορδανίδης επωμίστηκε το ρόλο του Πετρούκιου στο σαιξπηρικό «Ημέρωμα της Στρίγγλας», στο αίθριο του «Ελληνικού κόσμου» στην οδό Πειραιώς, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, συμπρωταγωνιστώντας με την Κατερίνα Λέχου. Η θεατρική τους αυτή συνάντηση αποτέλεσε και την αφορμή για τη συνεργασία τους στο «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουΐλιαμς, που ακολούθησε τη θεατρική περίοδο 2014-2015 στο θέατρο Άνεσις, όπου, στο ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι, συμπρωταγωνιστώντας με την Κατερίνα Λέχου (Μπλάνς), δημιούργησε μια παράσταση που πρωταγωνίστησε στο χειμερινό θεατρικό χειμώνα εκείνης της περιόδου. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπέγραψε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην Ευρώπη, ο Γεωργιανός Λεβάν Τσουλάτζε.

Ο Ιορδανίδης με την επιλογή του αυτή άνοιγε το δρόμο για νέες επιτυχίες στο θέατρο Άνεσις, αποφασίζοντας το ανέβασμα κυρίως κλασικών αριστουργημάτων, όπως το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι που για δυο συνεχείς χρονιές (2015-2017) επίσης βραβεύτηκε από το θεατρικό κοινό (τρία βραβεία στα  Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2016, Αθηνόραμα – σκηνοθεσίας, ανδρικού ρόλου και σκηνογραφίας), “Στρίψιμο της βίδας” του Τζέημς Χένρυ, “Άμλετ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και “Θείος Βάνιας” του Άντον Τσέχωφ που υποδέχεται κατά τη φετινή θεατρική περίοδο το Άνεσις.

Στις σκηνοθετικές του απόπειρες, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η παράσταση «Δύο γυναίκες χορεύουν» του Καταλανού Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέ, με τις Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα, που ανέβηκε για δύο συνεχείς θεατρικές περιόδους στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες στο ελληνικό θέατρο τα τελευταία χρόνια. Για τις ερμηνείες τους στην παράσταση αυτή, η Χρυσούλα Διαβάτη και η Θάλεια Ματίκα βραβεύτηκαν με την «Τιμητική διάκριση διεθνούς ρεπερτορίου» στα Βραβεία Κουν της Ένωσης Κριτικών για το 2014.

Στο σινεμά έχει συμμετάσχει στην ταινία «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ενώ στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει επιλεκτικά σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως τα: «Γιούγκερμαν» (Αντ1), Λίτσα.com(Ant1), «Ηρωΐδες» (Mega) κ.ά.

 

“Φέτος, μετά από σπουδαίες επιτυχίες, επιτυχίες που τις επισφράγισε το ίδιο το κοινό, ανεβάζουμε δύο αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον “Αμλετ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ  και το “Θείο Βάνια” του Αντον Τσέχωφ. Και σε αυτές τις δύο παραγωγές στο ανανεωμένο Άνεσις και αυτή τη χρονιά, “πρωταγωνιστής” θα είστε εσείς… το κοινό.”

Back To Top