skip to Main Content

Το αριστουργηματικό έργο θρύλος του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείο ο πόθος”,ανέβηκε τη θεατρική περίοδο 2014-15 σε σκηνοθεσία  ενός εκ των σημαντικοτέρων σκηνοθετών θεάτρου στην Ευρώπη, του Γεωργιανού Λεβάν Τσουλάτζε, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ο κορυφαίος Θάνος Μικρούτσικος ανέλαβε τη μουσική σύνθεση της παράστασης. Η μετάφραση που χρησιμοποιήθηκε ήταν του “μαίτρ” Ερρίκου Μπελιέ.

Η Κατερίνα Λέχου αναμετρήθηκε με μία από τις πιο εμβληματικές ηρωίδες του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, τη Μπλανς Ντυμπουά, ενώ ο Τάσος Ιορδανίδης θα ερμήνευσε το “μυθικό” Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

Η Μπλανς Ντυμπουά, μια υπερευαίσθητη, ώριμη ηλικιακά -και διόλου συναισθηματικά- γυναίκα φτάνει εξαντλημένη και πάμπτωχη στην πόρτα της μικρότερης αδελφής της Στέλλα και του συζύγου της Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Η Μπλανς εγκαθίσταται σχεδόν απρόσκλητη στο ολίγων τετραγωνικών  φτωχικό σπίτι του ζευγαριού και επιμένει να ζει  νοσταλγώντας περασμένα “μεγαλεία”. Η κόντρα της Μπλανς με τον πουριτανό και σκληροτράχηλο οικονομικό μετανάστη από την Πολωνία, Στάνλεϊ, κρύβει έναν απαγορευμένο και έντονο ερωτισμό.

Το αξεπέραστο έργο του Ουίλιαμς (με τις τραγικές εμπειρίες της ζωής του, τσακωμοί στο σπίτι, αδελφή με λοβοτομή, ομοφυλοφιλικές σχέσεις, μέθη και τζόγος), βρίσκει μέσα από τη γεμάτη ενοχές ηρωίδα του Μπλανς και τον ”απόκληρο” κοινωνικά Στάνλεϊ οικείες αναφορές στη σύγχρονη δυτική κοινωνία.

Πρόκειται για ένα κλασικό αριστούργημα, του οποίου οι ήρωες συγκινούν βαθύτατα και ωθούν την ευαισθησία να αυξηθεί, ώστε το βλέμμα να αναζητά το σκοτάδι για να αναγνωρίσει καλύτερα τα πράγματα.

Η συγκάλυψη χυδαίων “δολοφονιών” ανυπεράσπιστων ανθρώπων ποτέ δεν έλειψαν από τούτο τον κόσμο. Ο Ουίλιαμς το γνωρίζει και το τρίβει στη μούρη των εσαεί και απανταχού συνενόχων, προσβάλλοντας ευθέως συνειδήσεις που σιώπησαν όταν έπρεπε να φωνάξουν υπέρ του αδυνάτου.

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Λεβάν Τσουλάτζε

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Σκηνικά – Κουστούμια: Σταύρος Λίτινας

Εικαστική επιμέλεια: Αλίνα Αναστασιάδη

Φωτογραφίες : Μελίνα Δόσιου

Ερμήνευσαν οι ηθοποιοί:

Κατερίνα Λέχου, Τάσος Ιορδανίδης, Δημήτρης Καπετανάκος, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Δημήτρης Διακοσάββας, Μαριάνθη Φωτάκη, Αντώνης Βαρθαλίτης

  

Έγραψαν

 Η Λέχου σε καταθέτει μία συγκλονιστική ερμηνεία…Ο Ιορδανίδης βγαίνει νικητής στο δύσκολο ρόλο του αγροίκου μετανάστη…Η σκηνοθεσία του Τσουλάτζε κρίνεται άκρως επιτυχημένη…

 Α.Κολτσιδοπούλου (Καθημερινή)

 

Ένας εξαιρετικός Ιορδανίδης…Μία υπέροχη Λέχου… σε μία παράσταση,σημείο αναφοράς,στη φετινή θεατρική Αθήνα…

 Σεμίνα Διγενή (Real news)

  

Η Κατερίνα Λέχου – Μπλανς δε διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα της καταφέρνοντας να μεταφέρει συγκίνηση κι έντονους συναισθηματικούς κραδασμούς. Χαρακτηριστική η σκηνή της εξιστόρησης του χαμένου της νεανικού έρωτα και των φρικτών τύψεων για τον χαμό του πρώτου της άντρα καθώς και οι τελευταίες απελπισμένες προσπάθειές της να σταθεί στο «ύψος των περιστάσεων» λίγο πριν υποκύψει οριστικά στην ακαταμάχητη γοητεία του Στάνλεϊ αλλά και στην απόλυτη παράνοια. Ο Τάσος Ιορδανίδης,είναι αληθινός στον ρόλο του αγροίκου, καχύποπτου και σε στιγμές σχεδόν πρωτόγονου Στάνλεϊ Κοβάλσκι που το μοναδικό του μότο στη ζωή είναι «να είσαι χαλαρός». Περπατά, μιλά και καπνίζει με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση στη σκηνή πετυχαίνοντας να πείσει στα απότομα ξεσπάσματά του. Η σκηνοθεσία του Λεβάν Τσουλάτζε δίνει ορθώς έμφαση στην ανάδειξη της ψυχοσύνθεσης των πρωταγωνιστών του. Όμορφο και πρωτότυπο το εύρημα της μουσικής που βασανίζει συνεχώς τη Μπλανς από τη βραδιά της αυτοκτονίας του πρώτου της συζύγου Άλαν και που διακόπτεται απότομα όταν περνά το τρένο αναγκάζοντάς τη να επανέρχεται βίαια στην πραγματικότητα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ντύνει ταιριαστά την παράσταση  με τη νοσταλγική μουσική του, ενώ ξεχωρίζει και η διασκευή του Creep των Radiohead.

Σωτηρία Κακάγια (culturenow.gr)

 

H Λέχου στην καλύτερη,μέχρι σήμερα,θεατρική ερμηνεία της…Ο Ιορδανίδης κυριαρχεί στη σκηνή δίνοντας μία υπέροχη και πολυδιάστατη ερμηνεία ως αγροίκος Κοβάλσκι…

Ο Τσουλάτζε έδωσε ένα σπουδαίο δείγμα του πλούσιου βιογραφικού του…

Βασίλης Μπουζιώτης (Mediasoup)

 

Οι συναισθηματικοί κραδασμοί από τη σκηνή προς τους θεατές φτάνουν με τον πιο δυνατό τρόπο…Υπέροχη σκηνοθεσία,Κατερίνα Λέχου και Τάσος Ιορδανίδης,ένα εντυπωσιακό θεατρικό ζευγάρι…

Φανή Πλατσατούρα (newpost)

 

Η Νέα Ορλεάνη μεταφέρθηκε στη σκηνή του θεάτρου Άνεσις…Ο γεωργιανός Λεβάν Τσουλάτζε ”έστησε” μία μαγική παράσταση και στο θίασο συναντάς σπουδαίες ερμηνείες…

Χρύσα Φωτοπούλου(Onlytheater)

 

Η σκηνοθεσία του Λεβάν Τσουλάτζε επένδυσε στο σωστό και προσεκτικό χτίσιμο των προβληματικών χαρακτήρων και στο συναίσθημα που δημιουργούν τα παθήματα και τα πάθη των ηρώων, χωρίς καμμιά διάθεση η παράσταση να γίνει μελό. Αξιοποιεί τις προφανείς αντιθέσεις των ηρώων του σα γενεσιουργό αίτιο πολλών από τις συγκρούσεις και την εσωτερική τους μοναξιά σαν ερινύα που τους κυνηγά και τους στοιχειώνει. Όλοι έχουν σύνθετες πτυχές που αποκαλύπτονται στην ώρα τους, χωρίς να γίνονται τροχοπέδη στη ροή της ιστορίας.

Γιώργος Χριστόπουλος (mindradio.gr)

Μία εκπληκτική παράσταση… Θα περίμενε κανείς να συγκρίνει και να κατακρίνει αναγκαστικά τους ηθοποιούς της παράστασης, λόγω «δεύτερης ερμηνείας». Το ακριβώς αντίθετο, όμως, συμβαίνει. Ο «γνωστός» για τις ερμηνείες του στο θέατρο Τάσος Ιορδανίδης και μία μοναδική Κατερίνα Λέχου δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες,ανθρώπινες και όχι κραυγαλέες, αφού ούτως ή άλλως και το ίδιο το έργο πραγματεύεται ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες.

 

Ευα Κουγιου (mixgrill.gr)

Video

Back To Top